Stowarzyszenie aktywnych społecznie

„ANTYKLIKA”

16c – Włoskie delicje

Na zdjęciu: Widok na marinę (port) w Portofino.
Portofino, niewielka osada rybacka w środkowej części Ligurii, w prowincji Genua we Włoszech. Miejscowość o powierzchni zaledwie 2,5 km², zamieszkiwana przez ponad 500 osób. Portofino jest najbardziej znanym z miniaturowych luksusowych kurortów w tej części Europy, sławą swoją nie ustępując pobliskiemu – choć dziesięciokrotnie większemu – francuskiemu Saint-Tropez. Dzisiaj, to luksusowy kurort, w którym spotkać można najbardziej znane sławy świata filmu, sportu czy piosenki. Nie oznacza to jednak, że trzeba od razu być Madonną czy Rockefellerem, by spędzić udane wakacje w Portofino, gdzie nagrywano część z miliona odcinków “Mody na Sukces”.
Co w Portofino, poza przysłowiowym chłonięciem luksusu i atmosferą przepychu godne jest uwagi? Przede wszystkim kościół San Giorgio – tam rzekomo znajdować się mają szczątki św. Jerzego – latarnia morska oraz malowniczy park krajobrazowy Parco Naturale di Monte di Portofino, którego ozdobą są górujące nad miasteczkiem wzgórza. Warto także przejść się po porcie, choćby z czysto marynistycznych względów – tu obejrzeć można najwspanialsze jachty, dumnie prezentowane przez żądnych podziwu właścicieli. Znajdzie się też miejsce na Twój jacht!
To tutaj woda w morzu jest tak krystalicznie czysta.

Stąd pochodzi pesto – Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, ……., parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese), czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory. Serwowany do pieczywa, makaronu (tradycyjnie do bavette zwanego również linguine lub trenette oraz do trofie), sałaty, serów i innych dań. Genueńczycy zabierali pesto na wyprawy morskie, gdyż przeciwdziałało szkorbutowi.
Pesto nie należy podgrzewać ponieważ nabiera gorzkiego smaku.

Koniec końców, Portofino zobaczyć trzeba – najtaniej i komfortowo jachtem poznasz wiele podobnych, ciekawych i sympatycznych liguryjskich miasteczek wypoczynkowych.

O Portofino śpiewają m. innymi:
https://www.youtube.com/watch?v=4D9kTz1Myc0
https://www.youtube.com/watch?v=uWP9Nv6DUsg

Na zdjęciu: marmurowy moździerz do przygotowania pesto.

Pytanie konkursowe: Jaka przyprawa jest głównym składnikiem pesto?

Odpowiedź: Bazylia.
Nagrodę w wysokości 50 zł w gotówce wylosowała pani Psiurska Joanna, zam. Oława – gratulujemy wygranej.
Nagrodę otrzyma po spełnieniu regulaminowych wymogów.
Na konkurs nr 16 c wpłynęło 718 prawidłowych odpowiedzi. Większość oceniła skalę trudności jako 2-3.

Odpowiedzi można kierować: za pomocą poczty elektronicznej – konkursy.antyklika@bielsko.net.pl lub listownie na adres siedziby Stowarzyszenia – 43-300 Bielsko-Biała ul. Traugutta 23, do dnia 20 maja 2018r. Zwycięzca wyłoniony drogą losowania otrzyma nagrodę w wysokości 50 zł lub równoważny bon towarowy.

Regulamin konkursu fotograficznego

Copyright © 2019 „ANTYKLIKA”
Projekt i wykonanie: whiteghost