Stowarzyszenie aktywnych społecznie

„ANTYKLIKA”

16f – Tajlandia na talerzu

Tajlandia w noworocznym klimacie.

Tajlandia, Królestwo Tajlandii – państwo w południowo-wschodniej Azji, graniczące z Laosem i Kambodżą na wschodzie, z Malezją na południu oraz z Mjanmą na zachodzie i północnym zachodzie. Dawniej państwo nosiło nazwę Syjam.
W 2015 roku kraj ten odwiedziło 29,881 mln. turystów – wielu z Polski.
Pobyt w Tajlandii to gwarancja egzotyki w najlepszym wydaniu!
Głównym powodem, dla którego turyści wybierają Tajlandię na miejsce odpoczynku, jest bez wątpienia ciepłe morze, piaszczyste plaże z których słynie Tajlandia i liczne egzotyczne atrakcje. Nie bez znaczenia jest też doskonała infrastruktura, przygotowana pod turystów, pyszne jedzenie oraz niezwykła uprzejmość mieszkańców, w stosunku do turystów. Wakacje to dla jednych czas relaksu w otoczeniu natury, z kolei inni szukają rozrywek, które dostarczają emocji. Szczególnie warta uwagi jest południowa część kraju.
Jednym z najbardziej znanych ośrodków turystycznych w Tajlandii jest Pattaya, która stanowi skupisko różnego rodzaju rozrywek. To zdecydowanie najlepsze miejsce dla osób lubiących dobrą, gorącą zabawę! Dopełnieniem będzie Bangkok i okolice z wieloma zabytkami kultu Buddy, dziesiątkami atrakcji przyrodniczych (farmy słoni, węży, krokodyli, tygrysów, małp, itp.), licznymi domami publicznymi, nocnymi klubami rozrywki, rewiami kabaretowymi, dyskotekami, tranwestytami, salonami masażu i straganów z żywnością. Tajlandia to królestwo masażu więc warto z tej usługi skorzystać po trudach zwiedzania i nieprzespanych nocach – Tajowie znają się na tym jak mało kto.
Kuchnia tajska znajduje się w czołówce światowej – kuchnia różnorodna, bogata w mięso, owoce morza i warzywa, nie daje się łatwo opisać, należy kosztować jak najwięcej. Niewątpliwie jest to kuchnia aromatyczna, często bardzo ostra, gdzie smak papryczki chili, limonki, kolendry, tajskiej bazylii i sosu rybnego nieustannie się przeplata.
Tradycyjnie, najlepiej jedzenie smakuje tam, gdzie stołują się mieszkańcy, a im garkuchnia wyglądaj podlej, tym lepsze jedzenie tam serwują. Trochę dla nas Europejczyków uliczne kuchnie i stragany z żywnością szokują, ale po przełamaniu pierwszego wrażenia (obrzydzenia) można się delektować tymi pysznościami z nieodłączną szarańczą – sprawdzone, polecam. Egzotyczne owoce uzupełnią menu.
Lista kulinarnych przebojów jest długa, ale kilku potraw należy koniecznie skosztować, np. pad thai -smażony makaron z krewetkami, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej. Genialne połączenie smaku słodkiego, słonego i kwaśnego.
Khao soi – zupa na bazie mleka kokosowego z pieczonymi batatami i brokułem. Dzięki składnikom pasty khao soi (chili, czosnek, szalotka, imbir, galangal, trawa cytrynowa, kolendra, kurkuma), zupa jest i pikantna i jednocześnie orzeźwiająca.
Nic nie daje lepszego poznania świata jak wizyta na lokalnym bazarku z żywnością!
Od listopada do marca jest pora chłodna, co oznacza temperatury nie niższe niż 30 stopni. Pora chłodna jest szczytem sezonu w Tajlandii, stąd dużo turystów i wyższe ceny. Od marca do sierpnia jest pora gorąca – temperatury powyżej 40 stopni. Od sierpnia do listopada jest pora deszczowa, ale nie ma reguły – najczęściej pada mocno, ale krótko każdego dnia.
Do najbardziej znanych wysp i regionów Tajlandii można zaliczyć Krabi, Ko Samui i Phuket. Do wszystkich tych miejsc można dolecieć z Bangkoku w 1,5 godziny. Na turystów czeka tam szeroka oferta atrakcji. Aktywny wypoczynek ze zwiedzaniem zapewnia pobyt na Phuket. Z kolei błogiego lenistwa można zażyć na wyspach Phi Phi, słynących z dobrych warunków do nurkowania i raf koralowych. Ten region znany jest z zapierających dech w piersiach krajobrazów – widok skał i piaszczystych plaż na długo zapada w pamięć i pokazuje, jak piękna jest Tajlandia.
Wypad do Tajlandii może być wycieczką życia, skąd wrócisz oszołomiony wrażeniami.

Na zdjęciu: pionowe, pokryte roślinnością wapienne skały Morza Adamańskiego, charakterystyczne dla stref klimatów tropikalnych i subtropikalnych, odznaczających się wysoką wilgotnością i obfitością opadów.

https://www.youtube.com/watch?v=TAF9_Ykt4Hs
https://www.youtube.com/watch?v=kyxA-3sf3HY

Pytania konkursowe:
1. Jak nazywa się taki rodzaj krasowych, pionowych skał wapiennych? (nie są to „ostańce).
2. Z jakim filmem (jako element scenografii) związana jest widoczna na zdjęciu skała Jamesa Bonda w zatoce Phang – Nga? (podaj tytuł filmu).
Odpowiedz przynajmniej na jedno wybrane pytanie.

Rozwiązanie konkursu:
1. Mogoty – skały wapienne, pionowe, stref tropikalnych,
2. Człowiek ze złotym pistoletem.

Nagrodę w postaci pieniężnej w wysokości 50 zł wylosowała pani Walczak Emilia z Andrychowa.
Nagrodę książkową w postaci poradnika „Nurkowanie” wylosowała ISKIERKA, pseudonim Koala34512.
Gratulujemy.
Pani Walczak Emilia zdecydowała, że przekazuje swą wygraną kwotę na rzecz Fundacji AVALON, KRS 0000270809 – dla Patryka. (Miłe gest – gratulujemy). Nagroda zostanie przekazana na wskazaną fundację dobroczynną.
Na konkurs – pierwsze pytanie wpłynęło tylko 114 prawidłowych odpowiedzi. Na drugie pytanie wpłynęło 536 prawidłowych odpowiedzi co może świadczć o skali trudności zagadek.

Kto odpowie na dwa pytania weźmie udział dodatkowo w losowaniu książki „Nurkowanie” – poradnik w wydaniu albumowym.

Odpowiedzi można kierować: za pomocą poczty elektronicznej – konkursy.antyklika@bielsko.net.pl lub listownie na adres siedziby Stowarzyszenia – 43-300 Bielsko-Biała ul. Traugutta 23, do dnia 10 czerwca 2018r. Zwycięzca wyłoniony drogą losowania otrzyma nagrodę w wysokości 50 zł lub równoważny bon towarowy.

Regulamin konkursu fotograficznego

Copyright © 2022 „ANTYKLIKA”
Projekt i wykonanie: whiteghost