Stowarzyszenie aktywnych społecznie

„ANTYKLIKA”

3. KONKURS „DESERY” – konkurs zrealizowano

Asortyment deserów jest bogaty i różnorodny – obejmuje m.in.: galaretki, musy, kremy, kisiele, budynie, mleczka, sufletykompotylody oraz desery z mąki i kasz. Do deserów zalicza się także wyroby ciastkarskie z ciast pieczonych (ciastaciastka i torty).

Do naszego konkursu wybraliśmy 4 tematy: galaretki, koktajle owocowe, desery lodowe oraz wypieki z ciasta francuskiego.

Konkurs został podzielony na 4 tematyczne konkursy zwane tygodniowymi:

  1. Wykonujemy galaretkę owocową – do 11 czerwca br.
  2. Wykonujemy koktajl owocowy – do 18 czerwca br.
  3. Wykonujemy deser lodowy – do 24 czerwca br.
  4. Wykonujemy wypieki z ciasta francuskiego – do 30 czerwca br.

Naszym celem jest – poprzez konkursy – propagowanie zdrowego i praktycznego żywienia, szczególnie z wykorzystaniem wszelkich dostępnych owoców i warzyw. Odwiedzając sklepy spożywcze zauważamy przebogatą ofertę wszelkiego rodzaju owoców, warzyw (dużo egzotycznych), produktów i półproduktów z których możemy wyczarować pyszne desery, które stanowić mogą urozmaicenie spożywanych posiłków lub w części je zastąpić. Pomocne mogą być przeróżne urządzenia – ręczne i mechaniczne – dostępne na rynku, które ułatwią ich przygotowanie (miksery, blendery, wyciskarki, itp.). Odpowiednio dobrane naczynia (pucharki, szklanki, patery, itp.). efektownie wyeksponują wykonane desery na stole.
Mając nieco więcej wolnego czasu podczas epidemii koronawirusa możemy pokusić się o zwrócenie większej uwagi na desery, które wieńczą posiłki lub stanowią samoistne danie.
Dostępna fachowa literatura, a przede wszystkim zasoby internetu podpowiedzą nam z czego i jak to zrobić, szczególnie osobom, które dotychczas nie zajmowały się specjalnie deserami.

W konkursach mogą uczestniczyć osoby fizyczne oraz profesjonaliści: restauratorzy, hotelarze, cukiernicy, itp., którzy profesjonalnie zajmują się na co dzień deserami – może to być ich okazja do zaprezentowania nam swego kunsztu.

Aby wziąć udział w konkursie należy finezyjnie wykonać wskazany deser, zrobić mu zdjęcie i wysłać na nasz adres e-mail: konkursy.antyklika@bielsko.net.pl lub antyklika@bielsko.net.pl (szczegóły w Regulaminie deserów u dołu strony).
Zdjęcie deseru winno zawierać obowiązkowo widocznego wykonawcę lub karteczkę z pseudonimem lub nazwiskiem (aby uniknąć kopiowania cudzych prac publikowanych już w internecie).

A więc do dzieła – nagrody czekają.

1. Konkurs 3 a – wykonujemy galaretkę owocową.

Galaretki, kto z nas ich nie lubi? Są idealne same lub z dodatkiem owoców i bitej śmietany. Idealne dla łakomczuszków.

Do wykonania galaretki można wybrać jedną z wielu dostępnych na rynku galaretek w saszetkach o dowolnym smaku i kolorze + dodatki wg uznania. Sadzimy, iż dołożą Państwo wysiłku aby galaretka wyglądała naprawdę imponująco i swym wyglądem zachęcała do skonsumowania – najpierw oczami, a później smakowo.

Poniżej kilka instruktażowych filmików zaczerpniętych z sieci youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=vpXhFjzYE_Q,

https://www.youtube.com/watch?v=HsNCnMQHRFs,

https://www.youtube.com/watch?v=9aU3PxsV1AU,

https://www.youtube.com/watch?v=6TnqGwknfmk,

https://www.youtube.com/watch?v=aTyrsT6Y37o,

Przygotowując konkurs galaretkowy przetestowaliśmy mnóstwo galaretek od różnych producentów – jest w czym wybierać. Nas zachwyciły galaretki firmy Agro z Wodzisławia (dostępne w niektórych sklepach), które wyróżniają się intensywnymi pastelowymi kolorami, mogącymi sprawić, że deser wygląda fantazyjnie. Kolory galaretek: rubinowy, niebieski, ametystowy …. – w sumie 17 kolorów i rodzajów może urozmaicić nasze wyroby.

Inni producenci galaretek owocowych, np. Winiary, Dr Oetker, Gellewe, Delectai itp. mają w swej ofercie galaretki smakowe, galaretki z pianką czy galaretki przeźroczyste, jako uzupełnienie różnorodnej oferty smaków i kolorów.

Zalety galaretki:
a. T
o produkt znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Służy przede wszystkim jako baza dla wielu deserów, słodyczy i mnóstwa rozmaitych deserów, nie tylko słodkich.
b.
Czy wiesz, że galaretka jest wielkim sprzymierzeńcem zdrowych i mocnych kości oraz dzięki wysokiej zawartości białka pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia artretyzmu?
c. Dzięki wysokiej zawartości glicyny galaretka znakomicie poprawia trawienie, odnawia błony śluzowe żołądka i zapobiega powstawaniu wrzodów i zapaleniu żołądka.
d.
Galaretka jest jednym z produktów, które w naturalny sposób stymulują oczyszczanie wątroby z toksyn i innych szkodliwych dla zdrowia substancji.
e. Podstawowym aminokwasem galaretki jest glicyna – związek o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Znakomicie wzmacnia odporność oraz obniża ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie.
f. Galaretka  to produkt niskokaloryczny, który dostarcza organizmowi sporej dawki energii. Wzmacnia zarówno wydajność fizyczną, jak i umysłową. 
Warto spożywać ją zwłaszcza o poranku, gdy organizm potrzebuje naturalnego „rozruchu”.
g. Galaretki s
ą cennym źródłem aminokwasów, które w naturalny sposób wspomagają produkcję melatoniny – hormonu odpowiedzialnego za zdrowy i wartościowy sen, łagodzą napięcie mięśniowe oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia skurczów kończyn w trakcie snu.
h. Galaretka nie zawiera tłuszczów ani cholesterolu
, dlatego tak znakomicie zapobiega grypie, przeziębieniu i innym chorobom związanym z obniżoną odpornością organizmu.

Staraj się na stałe włączyć ją do swojej codziennej diety, a na długo zapomnisz o zaburzeniach trawienia, zmęczeniu, problemach z zasypianiem, bólach stawów oraz niskiej odporności ciała na ataki chorób.

Wykaz nagród u dołu strony konkursowej.

Wyniki konkursu nr 3a:
1. Nagrodę pieniężną w wysokości 50 zł w gotówce wylosowała pani Paulina M. z Kłodzka  o pseudonimie „Polny Mak 95” – Gratulujemy.

Nagrody rzeczowe za najlepsze kompozycje w temacie „galaretki owocowe”:
a/ Marzena B. z Bydgoszczy – za trudną kompozycję „kwiat we wnętrzu galaretki” – otrzymuje zestaw wyrobów firmy ARGO z Wodzisławia (galaretki owocowe i inne wyroby tej firmy oraz wafelki firmy SOFOREK z Szamocin – gratulujemy.
b/ Aneta T. z Poznania za pracochłonną kompozycję skośnych galaretek  – otrzymuje upominek książkowy w postaci poradnika kulinarnego „100 sposobów na jarzynę” – gratulujemy.
c/ Ewa R. o pseudonimie NEVENA z Białegostoku za kompozycję biało-czerwonych galaretek – otrzymuje zestaw wyrobów firmy ARGO z Wodzisławia (producenta galaretek i dodatków) oraz wafelki firmy SOFOREK z Szamocin – gratulujemy.
Nagrody zostaną zrealizowane niebawem.

Część (lepszej jakości zdjęć) nadesłanych prac zostało, lub wkrótce będzie opublikowanych na naszej stronie internetowej w zakładce „Galeria”.
Na konkurs nadesłano 627 prac, które zostały zakwalifikowane do konkursu nr 3a.

Zapraszamy do kolejnych trzech konkursów gastronomicznych o tematyce: koktajle, desery lodowe oraz wypieki z ciasta francuskiego.

2. Konkurs 3b – Wykonujemy koktajle owocowe.

 

Kiedy za oknem robi się ciepło, sięgamy po owocowe orzeźwienie! 

Koktajle warzywne są idealnym uzupełnieniem codziennej diety. Zdrowe, pyszne i kolorowe koktajle to dobry pomysł na przekąskę lub lekkie śniadanie bądź kolację.

Koktajle owocowe to jeden ze sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców. Dobrze schłodzone nie tylko świetnie smakują, ale i są rozwiązaniem na upalne dni, kiedy potrzebujemy orzeźwienia. Co ważne, to także zdrowa porcja kalorii – warto więc korzystać ze świeżych składników i przygotowywać koktajle, kiedy owoce pełne są smaku, zdrowego cukru i błonnika, który syci na długo.

Koktajl owocowy można zrobić z każdego owocu. Jednak największą frajdę daje możliwość miksowania składników! Dzięki wrzucaniu różnych owoców do blendera możemy wydobyć ciekawe połączenia smaków i kiolorów.

Znaczenie mają także inne dodatki, nie tylko owocowa baza – to, czy napój wzbogacimy o mleko, kefir lub maślankę, dodamy do niego suszone owoce, przyprawy czy orzechy. Takie składniki nie tylko wzbogacają nasz koktajl smakowo, ale i dodają im wartości odżywczych, sprawiają, że sycą na dłużej. To także świetny sposób na przemycenie składników, których niejadki nie lubią i nie chcą jeść.
Nie pozostaje więc nic innego, jak sięgnąć po kolorowy koktajl owocowo-warzywny i delektować się nim!

Do roślin i warzyw obfitujących w składniki mineralne należą: zioła, zioła lecznicze, kiełki, zielone warzywa oraz inne warzywa uprawne, a także liście niektórych warzyw np. buraka czerwonego, marchwi, szpinaku, czy rzodkiewki, które są dużo bogatsze w białko, witaminy oraz składniki mineralne niż ich bulwy czy korzenie.

Surowe warzywa zawierają włókna celulozy, których człowiek nie może strawić ze względu na brak odpowiedniego enzymu. Blendowanie warzyw w całości, powoduje łatwiejszą strawność, a dzięki zawartości błonnika, warzywa trawią się wolniej, nie podnosząc zbyt szybko poziomu cukru we krwi, pozwalając uzyskać wiele korzyści z surowych warzyw, zieleniny czy kiełków.

Uwaga! Dla uproszczenia, koktajlem konkursowym nazwiemy większość napojów z owoców i warzyw (typowy koktajl, smoothie, sok z wyciskarki, panna cotta, shake).

Oto kilka linków do filmików na portalu youtube.com ilustrujących przygotowanie koktajli z różnych owoców i warzyw w wybranymi dodatkami.

https://www.youtube.com/watch?v=8S4IJ2in9Zg,

https://www.youtube.com/watch?v=5xRxHKiT8Rg,

https://www.youtube.com/watch?v=Jf6o2yZwr6o,

https://www.youtube.com/watch?v=ygwogF74Lzo,

https://www.youtube.com/watch?v=6yFhstVcQxM,

https://www.youtube.com/watch?v=5_djGZ0dqrc&t=3s.


Wykonujemy zdjęcie i wysyłamy na nasz adres internetowy.

Wykaz nagród u dołu strony konkursowej.

Do przygotowywania koktajli owocowo-warzywnych przyda się blender o większej mocy, a do soków wyciskarka wolnoobrotowa. Słabsze modele mogą sobie nie poradzić z rozdrabnianiem twardszych warzyw i lodu. Jaki blender i wyciskarkę wybrać?

Dobry blender musi spełniać trzy podstawowe kryteria:
– mieś mocny silnik – min. 1500 W,

– mieć wysokie obroty – najlepiej ok. 30 000 obr/min,

– pracować względnie cicho i bezpiecznie.

Na rynku jest setki różnego rodzaju blenderów w cenach od 200 zł do kilku tysięcy złotych.
Przetestowaliśmy kilkanaście rodzajów blenderów różnych firm i wybraliśmy blender, który spełnia te kryteria i w dodatku jest w przystępnej cenie, a mianowicie 990 zł.

Polecamy blender G-21 Perfection Smoothie Vitality o nowoczesnym desingu. Dodatkowo, ma kielich na 2,5 litra, a więc z powodzeniem przygotujemy koktajl dla całej rodziny. Można ewentualnie dokupić kielich o pojemności 0,9 l. Wysokie obroty gwarantują, że zrobiony koktajl jest idealnie zmiksowany, bez żadnych grudek, itp. Wysokie obroty niezbędne są do blendowania np. liści warzyw, a mocny silnik z łatwością radzi sobie z lodem i twardymi owocami i warzywami – posiada nowoczesny rodzaj ostrzy typu 3D. Gwarancja 4 lata. Dostępny jest w pięciu kolorystycznych wersjach. Pięknie się prezentuje, stabilny na podłożu, łatwy w utrzymaniu czystości.
Uzupełnieniem w kuchni będzie wyciskarka wolnoobrotowa do soków typu G 21 Gracioso, która została przebojem wyciskarek roku 2019!
Stowarzyszenie taki blender nabyło i testuje na nim nowe kompozycje koktajli.

Dobry blender i wyciskarka soków to prosta droga do długowieczności!

Uwaga! Stowarzyszenie promując te wyroby (o naprawdę rewelacyjnych parametrach i desingu) uzyskało od producenta i sprzedawcy dla 20 pierwszych chcących zakupić wybrane urządzenie upust w wysokości 200 zł. Razem to 4000 zł !
Sprzęt można zakupić z rabatem 200 zł ze strony www.vitamoc.pl podając hasło ANTYKLIKA.

Wyniki konkursu 3b:

  1. Nagrodę w wysokości 50 zł w gotówce wylosowała pani Ewelina R. z Rogóźna o pseudonimie „ewelina0199”
  2. Nagrodę w postaci poradnika kulinarnego „Koktajle” przyznajemy pani Nikola R. o pseudonimie „NicolaRoz98” z Torunia za zielony koktajl.
  3. Nagrodę w postaci zestawu produktów firmy ARGO z Wodzisławia i wafelków firmy SOFOREK przyznajemy pani Paoli W. o pseudonimie „PAOLA” z Krakowa za koktajl z buraków.
  4. Nagrodę w postaci zestawu produktów firmy ARGO i wafelków firmy SOFOREK przyznajemy pani Magdalenie M. z Poznania za koktajl tęczowy.
    Gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy do kolejnych dwóch.
    Na konkurs wpłynęło 623 prac (zaakceptowanych).
    Przypominamy, że w losowaniu nagrody głównej wezmą tylko ci uczestnicy, którzy prześlą na konkurs nr 3 co najmniej 4 prace – po jednej z każdej kategorii.

    3.Konkurs 3cwykonujemy deser lodowy.

Zadaniem konkursowym jest wykonanie deseru lodowego w szklanym naczyniu z dowolnym wybraniem jego kształtu oraz swobodnym wyborem rodzajów lodów i dodatków. Lody familijne (wsad) możemy sami wykonać lub nabyć gotowe w sklepie.
Lista producentów jest długa i sami Państwo podejmiecie decyzję o wyborze. Warto zerknąć na zawartość składników i cenę. My preferujemy lody „uboższe” o sztuczne składniki, a co za tym idzie i tańsze, i wzbogacenie ich przez wybrane naturalne dodatki, np. bakalie. My proponujemy lody producenta ICE-MASTRY – bogata oferta i atrakcyjna cenowo.

A więc, wykonujemy deser lodowy – pstrykamy zdjęcie (zgodnie z Regulaminem) i już możemy się delektować deserem.
Atutem wizualnym deseru lodowego jest także wafelek czy wafelkowa rurka. Ciekawym pomysłem błysnął producent wafli firma SOFOREK, która wypuściła na rynek tęczowe rurki waflowe i rożki waflowe.

Naturalnie, nie zapomnijcie wysłać zdjęcie do nas – nagrody czekają!

Z pewnością nie nastręczy to Wam kłopotów?

Na wszelki wypadek podajemy kilka linków do instruktażowych filmików na youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=ypisBan8q4U,

https://www.youtube.com/watch?v=WHIN-zjFI50,

https://www.youtube.com/watch?v=FOuk34jbpyI,

Wiedzy o deserach lodowych możemy także zaczerpnąć z książki „Owocowe lody, desery, ciasta”, czy „Lody – domowa manufaktura” z księgarni wysyłkowej „Tania Książka” – https://www.taniaksiazka.pl/owocowe-lody-desery-ciasta-p-1039298.html i z wielu innych.

Nie musimy chyba dodawać, że deser lodowy to może być uczta dla naszych oczu i podniebienia, stąd tak ważna jest dekoracja oraz „szkło” w jakim ten deser jest podany.

Warto zaopatrzyć się w zestaw ciekawego szkła.
Oto kilka propozycji kształtów lodowych pucharków.

Wykaz nagród u dołu strony konkursowej.

Wyniki konkursu 3c – „DESERY LODOWE”
1. nagrodę pieniężną w wysokości 50 zł w gotówce wylosowała pani o Katarzyna M. pseudonimie „Kaszka” z Warszawy.
Nagrody rzeczowe przyznajemy za:
1. Ewelina R. o pseudonimie „Ewelina 0199” z Rogóźna za kompozycję deseru lodowego w ananasie – nagroda w postaci poradnika kulinarnego „Koktajle”,
2. Natalia K. za deser lodowy „drzewko bonzai” – zestaw wyrobów wafelków firmy SOFOREK i innych firmy ARGO z Wodzisławia,
3. Aneta T. o pseudonimie „Aneta”  – zestaw wyrobów wafelków firmy SOFOREK i innych firmy ARGO z Wodzisławia za kompozycję deseru lodowego z truskawkami, czekoladą i wafelkami.
Gratulujemy zwycięzcom.
Na konkurs wpłynęło 539 prac (zaakceptowanych).

4. Konkurs 3d – wypieki z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie – rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Owa właściwość występuje dzięki zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze.

Ciasto francuskie otrzymuje się przez połączenie dwóch rodzajów ciast. Ciasto podstawowe, tzw. „grunt”, przygotowuje się z mąki pszennejjajsoli i kwasu organicznego (octu lub kwasku cytrynowego). Drugim rodzajem ciasta jest ciasto maślane, złożone z masła z niewielkim dodatkiem mąki. To pracochłonna procedura. Sugerujemy skorzystanie z gotowego ciasta francuskiego – do kupienia w sklepach. Możemy więc szybko przygotować wypieki.
Poniżej opakowania ciasta francuskiego różnych producentów.

Z ciasta francuskiego można wykrawać prostokąty, trójkąty, paski, itp., wykładać na nie dodatki słodkie lub wytrawne a następnie zawijać, skręcać i nadawać fantazyjne kształty.

Linki do strony internetowej o wypiekach z ciasta francuskiego:

https://www.ciasta.net/palmiery-cynamonowe.php

Życząc smacznego przypominamy – nie zapomnijcie wysłać zdjęcia wykonanych smakołyków zgodnie z regulaminowymi zaleceniami.

Nagrody i bonusy:
Dodatkową możliwością dla naszych uczestników w formie bonusu jest możliwość uzyskania dla pierwszych 20 osób rabatu w wysokości 200 zł na zakup jednego z oferowanych produktów (blender lub wyciskarka pozioma do soków G 21).

Sprzęt można zakupić z rabatem 200 zł ze strony www.vitamoc.pl podając hasło ANTYKLIKA.

  1. Nagrodą w konkursach tygodniowych jest nagroda pieniężna w wysokości 50 zł w gotówce.
  2. Nagrodami w konkursie głównym (podsumowującym 4 konkursy tygodniowe) jest
    Romantyczny weekend w apartamencie hotelu Jaskółka w Ustroniu dla 2 osób” w cenie ok. 1 400 zł. Nagroda losowana jest wśród uczestników konkursów, którzy nadesłali minimum 4 prace – minimum po jednej z każdego rodzaju konkursu.
    Świadczenia hotelu: 2 noclegi weekendowe w apartamencie dla 2 osób, żywienie od kolacji w piątek do obiadu w niedzielę i inne dodatkowe świadczenia wchodzące w pakiet. (Świadczenia mogą mieć ograniczoną formę z uwagi na zakazy wynikające z epidemii). Termin wykorzystania nagrody do uzgodnienia z recepcją hotelu.
  3. Nagrody za nadesłane i najlepiej ocenione wizualnie prace.
    a/ Zestaw galaretek i innych wyrobów firmy AGRO z Wodzisławia o wartości ok. 100 zł. Ilość zestawów uzależniona jest od ilości nadesłanych ciekawych prac.
    b/ Nagroda książkowa związana z warzywami i posiłkami pt. „100 sposobów na jarzynę” o wartości 40 zł lub inna o zbieżnej tematyce.
    c/ wafelki firmy SOFOREK,
    d/ inne nagrody uzależnione są od sponsorów konkursów – będą podawane na bieżąco.

Z ramienia Stowarzyszenia za prawidłowy przebieg konkursu i losowanie nagród odpowiedzialna jest Komisja Konkursowa składająca się z trzech osób.

mgr Ryszard Wrona – Przedstawiciel Stowarzyszenia

Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu

UWAGA! W związku z problemami w komunikowaniu się drogą e-mail podajemy dodatkowy adres: wronaryszard@interia.pl  i przedłużamy konkurs do 3 lipca 2020 r. Przepraszamy za utrudnienia wynikłe z obciążenia przepełnionych skrzynek e-mail i nadesłanych zdjęć.

Wyniki KONKURSU  „DESERY  OWOCOWE”:

I.  Konkurs 3d – „Wypieki z ciasta francuskiego”
1/ nagrodę pieniężną w wysokości 50 zł wylosowała pani Milena T. z Mrągowa.
2/ nagrody rzeczowe:
a/ nagrodę w postaci wyrobów firmy ARGO z Wodzisławia oraz wafelków firmy SOFOREK przyznajemy pani/u o pseudonimie „Wirus 02” z Wieliczki,
b/ nagrodę w postaci poradnika kucharskiego „Moje wypieki” przyznajemy Zofi K .o pseudonimie  „Karambol 2002” ze Szczecina,
c/ nagrodę w postaci poradnika kucharskiego „Słodkie i zdrowe czyli desery, które możesz jeść” przyznajemy pani Magdalenie Cz.  o pseudonimie „Mała Czarna 93” z Wrocławia.
Gratulujemy zwycięzcom.
Na konkurs wpłynęło 397 prac.

II. Konkurs główny „DESERY OWOCOWE”
Przypominamy, iż w konkursie głównym mogły wziąć udział osoby, które nadesłały minimum 4 prace – po jednej z każdej kategorii. Ilość prac (zestawów) była nieograniczona.
Do konkursu głównego zakwalifikowano 98 prac.
Nagrodę rzeczową w postaci „Romantycznego weekendu w hotelu „Jaskółka w Ustroniu” wylosowała pani Ewa RUSINOWICZ o pseudonimie Nevena z Białegostoku – gratulujemy wygranej i życzymy udanego wypoczynku. Nagroda dla 2 osób na okaziciela do wykorzystania w uzgodnieniu z recepcją hotelu po otrzymaniu zaproszenia.
Wylosowane lub przyznane nagrody zostaną przekazane po spełnieniu wymogów formalnych. Nie spełnienie formalności konkursowych skutkuje przekazaniem nagrody osobie rezerwowo wylosowanej.
Część nadesłanych prac (ograniczona ilość zdjęć) została umieszczona w galerii na naszej stronie. Ograniczona pojemność naszej strony www uniemożliwia zamieszczenie wszystkich nadesłanych prac, za co serdecznie przepraszamy. Część zdjęć – słabej jakości – została zaliczona do konkursów, ale nie mogła zostać opublikowana. Awaria naszych skrzynek pocztowych nie wpłynęła na ilość odebranych prac.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w konkursach – mamy nadzieję, że pozwoliły one wzbogacić Państwa wiedzę i umiejętności i zachęciły do twórczego traktowania deserów jako składnika swego menu.
Stowarzyszenie dziękuje także sponsorom za wzbogacenie ilości nagród.

Copyright © 2022 „ANTYKLIKA”
Projekt i wykonanie: whiteghost